11 jun 2024
Zwembad onderhoud, Informatief

Welke soorten teststrips zijn er en hoe werken deze?

Er zijn verschillende soorten teststrips voor zwembaden die worden gebruikt om de waterkwaliteit te meten. De meest voorkomende teststrips meten de pH-waarde, totale alkaliniteit, chloor en bromideniveaus. Hieronder volgt een korte beschrijving van elke teststrip en hoe deze werkt:

1. PH-teststrip: Deze teststrips meten de pH-waarde van het zwembadwater. Een onjuiste pH-waarde kan leiden tot irritatie van de ogen en huid en kan de efficiëntie van chloor verlagen. De teststrip wordt ondergedompeld in het water en verandert van kleur om de pH-waarde aan te geven.
2. Alkaliteitsteststrip: Deze teststrip meet de totale alkaliniteit van het water, die de stabiliteit van de pH-waarde beïnvloedt. Een onjuiste alkaliteit kan leiden tot corrosie van metalen onderdelen van het zwembad en een troebel wateroppervlak. De teststrip wordt ondergedompeld in het water en verandert van kleur om de alkaliniteit aan te geven.
3. Chloorteststrip: Deze teststrip meet het chloorgehalte in het water. Chloortabletten worden gebruikt om bacteriën en algen te doden en het zwembadwater veilig te houden voor zwemmers. Een te laag chloorgehalte kan leiden tot de groei van algen en bacteriën, terwijl een te hoog chloorgehalte irritatie van de ogen en huid kan veroorzaken. De teststrip wordt ondergedompeld in het water en verandert van kleur om het chloorgehalte aan te geven.
4. Bromideteststrip: Deze teststrip meet het bromidegehalte in het water. Bromide is een alternatief ontsmettingsmiddel voor chloor en wordt gebruikt om bacteriën en algen te doden. De teststrip wordt ondergedompeld in het water en verandert van kleur om het bromidegehalte aan te geven.
5. Zoutelektrolyse systeem: Deze teststrip voor zout meet of er nog genoeg opgeloste zout in het water zit voor optimale werking. Bij een zoutelektrolyse systeem wordt zout toegevoegd aan het zwembadwater. Door middel van elektrolyse wordt het zout omgezet in chloor, waardoor het water gedesinfecteerd wordt.  Het gebruik van teststrips voor zout werkt op dezelfde manier als bij een traditioneel chloorbehandelingssysteem. De teststrips meten namelijk niet het zoutgehalte, maar het chloorgehalte.




Over het algemeen werken alle teststrips op een vergelijkbare manier: ze worden ondergedompeld in het zwembadwater, waarbij de chemische stoffen op de teststrip reageren met de chemicaliën in het water en een kleurverandering veroorzaken. Door de kleur van de teststrip te vergelijken met een kleurenschaal, kan de waterkwaliteit worden bepaald en kunnen eventuele problemen worden aangepakt. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant op de verpakking te volgen om de meest nauwkeurige resultaten te krijgen.